3 spôsoby ako minimalizovať vplyv modrého svetla pred spaním

Juraj Vasek | 2017-04-20 01:30:00

V minulom článku sme si povedali, prečo a aké účinky má modré svetlo na mozog a spánok. Dnes si povieme, ako sa sčasti vyhnúť modrému svetlu pred spaním bez toho, aby sme zmenili naše zvyky.

Odporúčaný článok | Modré svetlo - náš sluha alebo pán? 

1. Filter modrého svetla pre PC: F.lux | Stiahnite z justgetflux.com/

F.lux je drobná počítačová aplikácia, ktorá beží na pozadí systému a upravuje teplotu farieb displeja zariadenia, podľa okolitého osvetlenie. Pri prvom spustení budete vyzvaní k zadaniu približnej polohy, napríklad mesta, poďla čoho aplikácia vypočíta východ a západ slnka. Následne už funguje úplne automaticky. V prípade robenia citlivej práce, Flux ponúka pozastaviť svoje fungovanie na 1 hodinu, čím sa teplota farieb displeja vráti späť do normálu. Tento program pomáha denne miliónom ľúdí po celom svete a najlepšie na tom všetkom je, že je úplne zadarmo pre každého. Vo vývoji je aj nová verzia, ktorá ponúka viac možností prispôsobenia a jej beta verzia je tiež voľne dostupná k stianutiu.

Ak používate najnovší operačný systém Windows 10 s poslednou veľkou aktualizáciou Creative Update, filter modrého svetla je už integrovaný priamo do systému. Stačí ho povoliť v nastavniach systému, v položke systém, menu Displej. Na výber máte automatické časovanie v noci alebo si môžete svoliť pevne určený čas.

2. Filter modrého svetla pre Android: Twilingt | Stiahnite z Google Play

Pokiaľ radi pred spaním kontrolujete svoje kontá na sociálnych sietach alebo si pozriete dobrý film cez mobil, aplikácia Twilight je výborným riešením, ako sa zbaviť prebytočného modrého svetla a zlepšiť svoju schopnosť zaspať. Aplikácia je podobne ako Flux bezplatná a jednoducho sa používa.


Zdroj fotografie: Obchod Play

3. Okuliare s filtrom modrého svetla Xiaomi ROIDMI B1 | Objednávajte z Gearbest.com

Pokiaľ vám na vašom spánku naozaj záleží, toto riešenie je pre vás najlepšie. Vďaka okuliarom so špeciálnym filtrom sa dokážete zbaviť naraz modrého svetla z obrazoviek počítačov, mobilov, televízora, rovnako ako aj okolitého osvetlenia prostredia. Tieto okuliare od populárneho výrobcu elektroniky a zariadení do domácnosností, spoločnosti  Xiaomi, disponujú nízkou hmotnosťou, vymeniteľnými uchytkami na nos a uši, s vysokou kvalitou spracovania konštrukcie.


Zdroj fotografie: Gearbest.com


Sledujte nás na Facebooku