Modré svetlo - náš sluha alebo pán?

Juraj Vasek | 2017-04-18 00:50:52

Život človeka je odjakživa spätý s prírodou. Do nášho života zasahuje veľmi zásadne. Už od vynálezu žiarovky v roku 1879 zasahujeme výrazne úpravou prostredia do nášho biorytmu. 

Už skoršie výskumy ukázali, že keby bol človek uzavretý v miestnosti bez hodiniek a okolitého denného svetla, napríklad v jaskyni, jeho deň by netrval 24 hodín, ale až 25 hodín. To znamená, že by sme išli spať postupne o hodinu neskôr každý deň. Rovnaká situácia môže nastať, keď človek stratí zrak. Na obrázku nižšie môžete vidieť záznam z aktigrafu, kde jeden riadok predstavuje 2 dni a kopčeky predstavujú pohyby. Miesta bez kopčekov sú teda spánok a u zdravého človeka s prístupom k slnku by mali byť skôr v stĺpčeku. Tu je však každý riadok akoby posunutý, čo je prejavom tohto dlhšieho rytmu. U ľudí bez poruchy zraku sa tento jav môže objaviť ako jedna z porúch cirkadiálneho rytmu (Non 24–hour Sleep–Wake Disorder).


Zdroj fotografie: Delayed2sleep.wordpress.com

Dnes už presne vieme, že naše vnútorné hodiny umiestnené v podlôžku generujú signál, ktorý v priemere trvá 24 hodín a 11 minút. U bežných ľudí sú naše vnútorné biologické hodiny synchronizované pomocou očí a slnečného svetla, aby udržiavali 24 hodinový cyklus. Takáto synchronizácia prebieha vždy večer s tmou a ráno s prvými lúčmi svetla. Farba svetla, ktorá na zem dopadá, sa počas dňa mení. S východom slnka je žltšie, počas dňa je modré a so západom slnka prechádza späť do žlta až oranžova.


Zdroj fotografie: Syl65.wordpress.com

Modré svetlo má na mozog silné stimulujúce účinky, pretože prirodzene pre mozog symbolizuje deň. Vystavovanie sa tomuto svetlu v nočných hodinách môže sťažiť zaspávanie ba dokonca narušiť náš cyrkadiálny rytmus (deň/noc). Najčastejším zdrojom modrého svetla v noci je televízor, počítač alebo žiarovky so studeným odtieňom bielej. 


Zdroj fotografie: Thenextweb.com

Novým veľkým zlodejom kvalitného spánku dnešnej doby sú smartfóny. Veľa ľudí má vo zvyku pred spaním skontrolovať svoje sociálne siete či e-maily. Aj takéto pomerné krátke vystavenie sa modrému svetlu je dosť na pozastavenie tvorby spánkového hormónu - melatonínu. Odporúča sa, aby sme sa minimálne 2 hodiny pred spaním vyhli pozeraniu sa do obrazoviek mobilov, počítačov či televízie. Ak nás budete sledovať aj naďalej, dozviete sa aj o iných možnostiach, ako sa dá modrému svetlu vyhnúť.


Sledujte nás na Facebooku