Správne prostredie pre spánok | Osvetlenie

Juraj Vasek | 2017-04-23 02:29:44

Kvalita nášho spánku záleží od veľkého množstva vplyvov. Jedným, veľmi zásadným, je prostredie, teda miestnosť, v ktorej spíme. Aj keď to nie je vždy ľahké splniť, hovorí sa, že miestnosť, v ktorej spíme, by mala byť "chrámom" pre spánok. V tomto článku si povieme, ako k tomu prispôsobiť osvetlenie miestnosti.

Všetko to začína dobrým osvetlením alebo skôr tmou. V minulom článku o pôsobení modrého svetla sme si tiež podrobne vysvetlili, ako na náš organizmus a hlavne spánok vplýva svetlo. V miestnosti, kde spíme, je dobré mať na oknách závesy alebo rolety, ktoré nás v noci chránia pred svetelným smogom a ráno od skorého prebudenia. Veľmi dobrým riešením je tiež maska na oči. Ak pred spaním radi čítate, určite zvážte kúpu stmievateľného svetla, kde si môžete regulovať intenzitu osvetlenia, prípadne aj teplotu bielej farby. Ak máte možnosť vybrať si teplotu bielej farby do spálne, siahnite po teplej bielej. Teplá biela sa vyznačuje žĺtkastým nádychom, ako to robili staré klasické žiarovky.

Na trhu nájdeme tiež veľké množstvo budíkov alebo inteligentných svetiel, ktoré dokážu ráno pred prebudením postupne zvyšovať intenzitu osvetlenia a simulovať tak východ slnka. Jednou z nich je inteligentná žiarkovka Xiaomi Yeelight, ktorú je možné spárovať so smartfónom a nastaviť si čas, kedy vás zobudí alebo sa vypne. Rovnako je možné v reálnom čase regulovať jej intenzitu. Vďaka LED technológii je veľmi úsporná a celú miestnosť osvelí len s pomocou 8 W energie. K dispozícii je aj verzia, ktorá umožňuje zmenu farby. Nájsť ju môžete napríklad v tomto eshope.


Zdroj fotografie: Gearbest.com

V izbe, kde spíme, by sme sa mali určite vyhnúť používaniu mobilných telefónov, smartfónov, počítačov, ba dokonca televízorov. Modré svetlo, ktoré je vyžarované ich obrazovkami, dočasne spomaľuje tvorbu melatonínu

Zdroj: The Sleep Council


Sledujte nás na Facebooku