Čo sa deje s naším telom, keď spíme?

Juraj Vasek | 2017-04-17 01:20:12

Niekedy si to až tak neuvedomujeme, ale spánkom strávime v priemere až jednu tretinu nášho života. Je to veľmi dlhá doba, o ktorej väčšinou vieme veľmi málo.

V našej spoločnosti je spánok často vnímaný ako strata času alebo veci tomu podobné. V skutočnosti ide o zložitú štruktúru procesov v našom tele, ktorá má za úlohu pripraviť nás fyzicky a psychicky do ďalšieho dňa. 

Mozog rovnako ako každý orgán potrebuje prísun energie. Počas dňa je mozog zodpovedný až za 1/4 spotrebovanej energie. Pri tejto aktivite vzniká veľa odpadu, ktorý sa v mozgu uvoľňuje do mozgomiešneho moku. Ich hromadenie následne pociťujeme aj ako prejav únavy. Počas spánku sa priestory medzi bunkami trochu uvoľnia, čo umožní prúdenie moku, zber a efektívne zbavenie sa odpadových látok vyprodukovaných počas dňa.

Okrem "vynášania smetí" mozog v noci pracuje aj na spracovávaní informácií nadobudnutých počas dňa. Existuje veľké množstvo štúdií, ktoré boli a ešte sú robené v tejto oblasti. Mozog počas spánku prechádza 90 minútovými cyklami, počas ktorých sa striedajú jednotlivé fázy spánku. Ich rozdelenie sa počas spánku mení a každá z nich má vlastný význam. 


Zdroj fotografie: HuffingtonPost.com

Pokusy na myšiach, neskôr aj na ľuďoch preukázali, že REM fáza je veľmi dôležitá pre orientáciu v priestore. Naopak procedurálne veci, ktoré robíme podvedome (viazanie šnúrok, šoférovanie auta, čítanie) vyžadujú pre svoje naučenie sa pomalovlnný spánok NREM. Kedy ktorý z nich nastáva, sa dočítate na našej informačnej stránke. Väčšina snov, ktoré počas spánku zažívame, prebieha práve vo fáze REM, kedy nastáva veľmi prudká aktivita v mozgu. 

Oči si počas spánku žijú akoby vlastným životom. Väčšinu času sú v pokoji, prípadne pohyby sú iba drobné. Neskôr, keď je zvyšok tela paralyzovaný, nastáva fáza spánku REM (rapid eye movement), ktorá je charakterizovaná rýchlymi a prudkými pohybmi očí.

Telesná teplota odvtedy, čo sa uložíme do postele, začína pomaly klesať. Pokles telesnej teploty je kľúčový pre navodenie spánku a ešte viac hlbokého spánku. Zároveň dochádza k spomaľovaniu metabolizmu a k regenerácii tela. Najnižšia teplota je dosiahnutá okolo 5 hodiny ráno. 

Toto zďaleka nie je všetko a o pár dní si v ďalšom diele povieme, čo sa deje počas spánku s našimi ústami, kožou, dýchaním, srdcom a krvou.

Zdroj: dailymail.co.uk

 


Sledujte nás na Facebooku