Vieme, prečo tínedžeri ponocujú a spánok sa vekom skracuje

Juraj Vasek | 2017-08-17 23:30:52

Spánok sám o sebe je nevyhnutný pre prežitie. Zároveň sa ale jedná aj o štádium, kedy je človek najzraniteľnejší pred predátormi. Prežiť našim predkom pomohla čerstvo vysvetlená evolučná výhoda.

Dlhú dobu sme si nevedeli vysvetliť, prečo sa s vekom mení rozloženie spánku počas dňa. Novorodenci a deti spia veľa kvôli vývoji nervovej sústavy. Tínedžeri, majú spánok posunutý o 2 hodiny, čo sa prejavuje tým, že je pre nich prirodzené ísť spať neskôr a zobudiť sa neskôr. V dospelosti sa zaspávame opäť normálne a ako starneme, stávajú sa z nás ranné vtáčatá a spíme kratšiu dobu.

Teoretické vysvetlenie ponúkala Sentinel hypotéza z roku 1966, ktorá predpokladala, že zvieratá zistili, ako v nebezpečných situáciách dokážu zvýšiť šance na prežitie, využitím systému "strážcov". Princíp je založený na tom, že vždy aspoň jeden člen nespí, alebo je v ľahkej fáze spánku. Toto sa dá docieliť správnym načasovaním spánku, rovnako ako aj periodickými prebúdzaním pri spánkových fázach. 

Tím vedcov z popredných amerických univerzít sa rozhodol zistiť, či táto hypotéza platí aj u ľudí a môže stáť za vyššie spomínanými rozdielmi v čase kedy ideme do postele v rôznom veku. Pomocou aktigrafie zaznamenávali denný režim a spánok 33 členov loveckého kmeňa v Tanzánii. Následná analýza dát ukázala prekvapivé výsledky, že takmer vždy (99.8 % času) bola minimálne jedna osoba prebudená alebo v stave ľahkého spánku. Medián v tomto prípade predstavoval 8 členov v stave, kedy sú pripravení na hrozbu zareagovať. Spolu počas 20 dní namerali iba 18 minút, kedy všetci členovia kmeňa hlboko spali. 

Zaujímavé rozloženie nastalo aj pri porovnaní s vekom. Mladší členovia mali vyššiu pravdepodobnosť ostať v noci dlhšie hore, zatiaľ čo starší členovia sa prebúdzali skoro ráno. Ukázalo sa tak, že pre správne zachovanie vyváženej ochrany je dôležité mať v kmene zástupcov všetkých vekových kategórií. Ak budete chcieť svojim dospievajúcim deťom vyčítať, že chodievajú neskoro späť, pamätajte, že oni chcú len chrániť rodinu pred svorkou vlkov.  

Zdroj: IFLScience, doi: 10.1098/rspb.2017.0967 


Sledujte nás na Facebooku